Četvrtak, 12. Siječanj

Maslinovo ulje iz kasnije berbe kraće traje

Da li ste znali, da čak u jednom masliniku plodovi često dozrijevaju različitom dinamikom? Ovo se se laički može utvrditi vizualno praćenjem promjene boje kožice ploda.

Prerada ploda treba započeti što prije, a najkasnije 48 sati nakon berbe.

Od svega navedenog, samo je par onih osnovnih, čak jednostavnih i lako sljedivih koraka koji garantiraju visoku kvalitetu tj. ekstra djevičansko maslinovo ulje. Jedan od takvih čimbenika kvalitete, a ujedno i gotovo najvažniji je optimalan trenutak berbe. 

Kvaliteta maslinovog ulja ovisi o odabiru sorte, pedoklimatskim čimbenicima,  agrotehničkim mjerama u masliniku tijekom cijele godine. Jako bitne su rezidba, gnojidba, navodnjavanje, zaštita od bolesti i štetnika itd., pravovremenom trenutku berbe kad je plod u optimalnoj fazi zrelosti, što manjem vremenu čekanja od berbe do prerade, tehnološkom procesu prerade i na kraju, ne manje važno, o načinu skladištenja dobivenog ulja.

Preradom zdravog i neoštećenog ploda, optimalnog indeksa zrelosti bilo kojim načinom prerade pri odgovarajućim uvjetima, posebno temperaturnim, kvaliteta ulja ne bi trebala biti upitna.

Natrag

Povezani proizvodi