Ponedjeljak, 10. Listopad

Listopad: Sve o berbi maslina

Neposredno prije berbe moramo očistiti travu i korov ispod masline. Čišćenje možemo obaviti čupanjem trave, oranjem, kopanjem ili košenjem.

Kada je pravo vrijeme za berbu maslina?

Maslina se bere kad završi prirodna sinteza, odnosno stvaranje ulja u plodu. Branje maslina obavlja se rukom sa stabla, i to je najskuplji, ali i najkvalitetniji način ubiranja plodova, a idealno vrijeme za berbu je suho s laganim sjevernim vjetrom. U masliniku se plodovi odvajaju od lišća i druge nečistoće i slažu u sanduke, letvarice ili plastične sanduke za prijevoz do uljare. 

Savjet stručnjaka: "Ranom berbom prekida se prirodna sinteza ulja i stvaranje najfinijih aroma."

Svaka sorta ima svoj termin berbe. A mi u Hrvatskoj imam više sorti maslina koje dozrijevaju svaka u svoj trenutak. Dozrijevanje ploda određeno je, dakle, sortom, geografskim podrijetlom i klimom. 

Ranom berbom prekida se prirodna sinteza ulja i stvaranje najfinijih aroma. Ali isto tako nije dobro ni zakasniti na berbu. Prekasnom se berbom gube se voćne mirisne i okusne arome, a ostaju samo gorke i pikantne.

Rezidba maslina u listopadu

U ovom razdoblju, odnosno tijekom branja maslina režemo grane koje nam nisu potrebne za sljedeći uzgoj “rezidba u debelo”, to jest one koje smo planirali skratiti ili smo ih ranije prstenovali. Na taj način berbu ćemo učiniti lakšom, a ujedno olakšati posao tijekom veljače za vrijeme glavne rezidbe.

Natrag

Povezani proizvodi